Tu jesteś: Zdrowie na medal | ZdrowoRada.pl » Jedzenie » Jakie książki kucharskie kupować?

Jakie książki kucharskie kupować?

Jakie książki kucharskie kupować?

Kupowanie książek kucharskich uzależnia tak samo, jak kupowanie butów i kosmetyków. Nieważne, czy jesteś młodym adeptem sztuki kulinarnej czy gotowanie to Twoja pasja od lat, na pewno masz je w domu.

Nauczyły Cię, jak zrobić niejedno pyszne ciasto, zachwycający stek i wyśmienitą przystawkę. Wszystkie te książki zawierały przepisy smaczne, ale czy zdrowe? Jeśli nie, sięgnij po taką, która uczy również zdrowego gotowania.

 

„Dieta według Pięciu Przemian. Potrawy, które leczą i odżywiają”, Katarzyna Maria Puchacz

Dieta według Pięciu Przemian, czyli zasady odżywiania według tradycyjnej medycyny chińskiej. Dlaczego warto je poznać? Ponieważ mówią nam o tym, jak jeść zdrowo, smacznie, pełnowartościowo i w zgodzie z naturą oraz zmieniającymi się porami roku. To nie żadna dieta cud – ubytek kilogramów będzie tu jedynie skutkiem ubocznym. Celem jej stosowania jest dostarczenie organizmowi składników odżywczych i energii pod najlepszą postacią. Autorka przedstawia właściwości poszczególnych roślin i ich wpływ na ludzki organizm. Podpowiada, jak i co gotować, by dodać sobie energii, zregenerować siły, oczyścić się lub uodpornić. Przepisy zawierają produkty łatwo dostępne, a niezwykle przydatna jest lista jadalnych roślin dzikorosnących.

 

„Zdrowe odżywianie. Surówki i sałatki. Porady lekarza rodzinnego” Anna Smaza

Kolejna pozycja z serii „Porady lekarza rodzinnego” autorstwa Anny Smazy. Zawiera 47 przepisów na zdrowe i smaczne sałatki oraz surówki. Trzeba nam wiedzieć, że nie wszystkie tego typu dania są odpowiednie dla każdego, nietuczące i zdrowe. Dodatek pełnotłustego sera, panierowanego mięsa czy kiepskiej jakości oleju obniża właściwości prozdrowotne i dietetyczne potraw. Książka podaje zaś propozycje na smaczne, ale jednocześnie zdrowe sałatki i surówki. Sprawdź, czy znajdziesz w niej przepisy dla siebie: http://livro.pl/ksiazki/zdrowie-rodzina-zwiazki/zdrowie.html

 

„Zdrowy Maluch”, Magdalena Sikoń, Monika Skowron  

Nawet, jeśli sami nie odżywiamy się na medal, to swojemu dziecku chcemy zapewnić jak najlepsze i jak najzdrowsze menu. Odżywiając malucha często dmuchamy na zimne, upewniając się po tysiąckroć, czy aby na pewno możemy podać mu określone produkty. Jaką zupkę przygotować? Czy to już czas na jedzenie ziemniaczków? Nasze wątpliwości rozwiewają Magdalena Sikoń i Monika Skowron, które stworzyły kompendium wiedzy na temat odżywiania maluchów od 6 miesiąca życia do 3 lat. „Zdrowy maluch” to książka przede wszystkim dla wegetariańskich rodziców, bo zawiera przepisy wyłącznie na dania z roślin i nabiału. Przyda się jednak każdemu, kto chce, by jego dziecko rosło zdrowo. Zawiera pomocne schematy, jadłospisy i porady. Skonsultowana przez prof. Janusza Książyka.

 

 


TAGI: ,