Tu jesteś: Zdrowie na medal | ZdrowoRada.pl » Zdrowy styl życia » Siedmiu wspaniałych przeciw grypie i przeziębieniu

Siedmiu wspaniałych przeciw grypie i przeziębieniu

Siedmiu wspaniałych przeciw grypie i przeziębieniu

Okres przeziębień w pełni. Jeśli szukasz naturalnych sojuszników w nierównej walce z infekcjami – poznaj siedem niezwykłych roślin, które, regularnie przyswajane, udaremnią wirusom zimowy atak na twój organizm.

Czasem zażywanie antybiotyków i leczenie farmaceutykami jest nieuniknione. Zanim jednak choroba rozłoży cię w łóżku na dobre, warto sięgnąć po sprawdzone sposoby naszych babć, szczególnie po dobroczynną moc ziół.

1. Bez czarny - zwany również bzem lekarskim lub bzowiną. Do celów leczniczych używa się nie tylko kwiatów (mających działanie moczopędne, napotne oraz wzmacniających naczynia krwionośne) i owoców bzu (przeciwdziałających różnego rodzaju bólom i zaparciom), ale także kory (wykazującej właściwości odchudzające). Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, garbniki, sole mineralne i związki wspomagające napotność. W praktyce oznacza to, że substancje czynne zawarte w kwiatach bzu zwiększają wydalanie moczu i przemianę materii. Jako że pozwalają organizmowi się wypocić, znajdują zastosowanie w naturalnym zwalczaniu przeziębień i chorób o przebiegu gorączkowym. Ponadto wyciąg z kwiatów tej rośliny uszczelnia naczynia włosowate. Gdy pojawi się zapalenie gardła i jamy ustnej, wyciąg z kwiatów bzu podziała ściągająco i odkażająco. Polecane są również kąpiele zdrowotne z dodatkiem kwiatu bzu. Owoce natomiast bogate są w witaminę C i witaminy z grupy B, a także pektyny. Podobnie jak kwiaty, wykazują działanie napotne, ułatwiają wydalanie toksyn z organizmu, łagodnie przeczyszczają. Godne polecenia są preparaty z owocem bzu jako środek wspomagający leczenie bólu, w tym migreny. Na rynku dostępne są soki z owoców czarnego bzu oraz herbaty ziołowe z suszonym kwiatem tej rośliny. W przypadku przeziębień i różnych schorzeń gardła bez można łączyć w płukankach z rumiankiem.

2. Borówka brusznica - rosnąca w lasach iglastych i na polanach, nazywana bywa także borówką wiecznozieloną. Związki lecznicze znajdziemy tak w liściach (glikozydy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne), jak i w owocach borówki (witaminy A i C, pektyny, cukry). Działanie tej rośliny ma charakter dezynfekujący, antybakteryjny, przeciwzapalny, ściągający, moczopędny i dietetyczny. Trzeba podkreślić, że borówka brusznica eliminuje z układu moczowego tych bakterii, które uodporniły się na działanie popularnych antybiotyków. Dobroczynne możliwości borówki obejmują także układ trawienny: leczą lekkie biegunki i wzdęcia. Przede wszystkim jednak borówka jest cennym źródłem solidnej dawki witaminy C, która chroni nasz układ odpornościowy przed wirusami. W przypadku przeziębień najlepiej spożywać suszone owoce borówki – niwelują one gorączkę, zatrzymują zakażenia bakteryjne, działając przy tym łagodnie u dzieci i osób starszych.

3. Jeżyna – znany powszechnie krzew wydaje lecznicze owoce i liście. Swoje właściwości ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne i poprawiające przemianę materii zawdzięczają one takim aktywnym substancjom jak: cukry, kwasy organiczne, witamina C. witaminy z grupy B, prowitamina A, potas, magnez, flawonoidy i garbniki. Tradycyjnie liście jeżyn stosowano przeciw dolegliwościom dermatologicznym. Dzisiaj jeżyna wspiera medycynę w walce z przeziębieniami, grypą, także jako lek wykrztuśny. Owoce jeżyn znakomicie sprawdzają się w sokach i konfiturach, a szczególnie polecane są rekonwalescentom i osobom chorującym na anemię.

4. Lipa – kwiatostan lipy jest znanym środkiem napotnym, uspokajającym i ułatwiającym wydalanie toksyn z organizmu. Lipa, bogata w olejki eteryczne, fitosterole, trójterpeny, kwasy organiczne oraz flawonoidy, wpływa korzystnie na organizm, leczy przeziębienia, anginę, grypę czy zapalenie oskrzeli. Lipa łagodzi nerwobóle i stany napięcia. Wyciągiem z lipy płucze się gardło i usta. Można też zażywać kąpieli z dodatkiem kwiatu lipy, łączy się go nieraz z sokiem z malin w przypadku przeziębień, a jako środek wykrztuśny może być stosowany z podbiałem.

5. Malina – swój leczniczy charakter malina zawdzięcza głównie dużej zawartości witaminy C, soli mineralnych i kwasów organicznych. Liście krzewu działają ściągająco, a owoce – napotnie. Dlatego też malina od pokoleń znana jest jako skuteczna broń w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, którym towarzyszy gorączka. Napar lub sok z owoców malin powodują silne pocenie się, a napar z liści tradycyjnie stosowany jest jako środek przeciwzapalny i przeciwzakaźny.

6. Róża – kwiaty i owoce dzikiej róży, dzięki zawartości witamin (C, A, E, K, P i witamin z grupy B), minerałów (wapń, żelazo, selen, mangan, magnez, fosfor, potas, siarka, krzem i cynk) i związków takich jak beta-karoten, pektyny, luteiny, likopen, mają rozległe i skuteczne zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń oraz w profilaktyce zachorowań. Spożywanie róży jest szczególnie zalecane osobom z niedoborem witaminy C, o osłabionym organizmie, w okresie rekonwalescencji. Roślina wpływa pozytywnie na poprawę układu immunologicznego i obniża ryzyko przeziębień.

7. Wierzba – jako lek stosuje się korę tego drzewa, bogatą w glikozydy fenolowe, kwasy organiczne i sole mineralne. Kora wierzby działa przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwgorączkowo, a także przeciwbólowo. Można powiedzieć, że wierzba to naturalna, lżejsza wersja aspiryny. Ułatwia zasypianie, łagodzi nerwobóle, bóle kostne i stawowe. W przeziębieniach preparaty z kory wierzby należy łączyć z owocami malin i owocem róży.

 

Materiał przygotowano we współpracy z redaktorami Czytelni apteki Cefarm24.pl.


TAGI: , , ,